Casual Connect

Afgelopen week was het zover, Casual Connect was neergestreken in Amsterdam. En ook wij stapten woensdagochtend in de auto en gingen met veel plezier naar de Beurs van Berlage. Nadat we eenmaal onder de Amsterdam Arena onze auto hadden geparkeerd was het nog een kleine trip met de metro voordat we op de vloer van Casual Connect stonden. Eenmaal aangekomen was het nog even zoeken waar we precies moesten zijn. Niet omdat het zo massaal is, maar met 2 verdiepingen en veel B2B stands is het even je weg vinden voordat je op de juiste plek bent.IMG_2143
IMG_2146

Maar gelukkig stonden al binnen een minuut of 5 op de juiste plek en ik merkte dat Roberto het er maar moeilijk mee had om rustig te blijven. Zoals hij zelf ook al op social media poste: Indie Walhalla! Dus je kunt wel nagaan hoe verschrikkelijk het dan ook is om maar te weten dat je maar een paar uur hebt voordat je alweer vertrekt. Dus zonder tijd te verspillen zijn we direct maar begonnen om alle 116 studio’s te bekijken en sjonge jonge, wat stonden er toch een aantal leuke maar ook verrassende games bij. De grootste verassing zat hem met name in het feit dat er veel buitenlandse studio’s aanwezig waren. Hierdoor krijg je toch net even iets wat anders te zien dan van de Nederlandse studio’s. Los van de creaties is het ook leuk om te horen hoe de samenwerkingen tot stand zijn gekomen tussen een developer uit Slowakije en Rusland. Fantastische verhalen die je niet elke dag hoort in ieder geval!

Maar voordat we over alle games gaan beginnen nemen zowel Roberto als ik eerst de Top 3 door van de games die wij hebben gezien. De overige games en specials zullen jullie in de loop van de tijd terug zien komen in onze Inside Indie. Ook zullen we naast de games ook dieper ingaan op alles wat er zich afspeelt in de Scandinavische Indie scene.

Roberto’s Top 3

3. Among the Sleep

Maar ik ga het toch proberen en begin dan bij nummer 3. Dit is een game die al een poosje uit was maar die ik om welke onduidelijke rede dan ook een beetje gemist heb. Ik heb het dan over Among the Sleep. Een Horror avontuur waarbij je in de huid kruipt van een twee jarig kind die om duistere redenen in een super eng avontuur terecht komt.  Samen met zijn beschermende Teddy beer kruipt hij uit zijn bed en gaat op pad. Het toffe aan deze game is dat je het hele spel echt uit de ogen van het klein kind beleefd. Erg origineel en de sfeer en graphics zijn erg tof.

2.  Mayan Death robots

Mijn nummer 2 is iets compleet anders. Ondanks dat ik bij deze game even een flink pak op mijn donder kreeg en niet een beetje, maar echt flink verloor vind ik Mayan Death Robots toch wel één van de beste games die ik heb gezien. In deze multi player duik je met een robot naar keuze wereld van de Maya’s in om ervoor te zorgen dat je de powercel van je tegenstander vernietigd. Je doet dit door beide een aanval te kiezen en stukken land te slopen van je tegenstander om bij zijn powercel te komen. Deze game voelde zo lekker en vooral tof aan dat hij wel in mijn top 3 moest staan.

1.  What on Earth!

En dan op nummer 1 (trom roffel) een game die nog in ontwikkeling is en in eerste instantie alleen uitkomt op ios maar waarvan ik hoop dat hij uiteindelijk ook naar bijvoorbeeld de Vita of de 3DS zal komen. Het is de game What on Earth. Een klein groen buitenaarts wezentje beland op onze planeet en het eerste wat hij ontdekt is een monstertruck. Met deze monstertruck zal je trail achtige parcoursen afleggen. En niet zomaar een baantje, Nee alle banen in dit spel zijn door andere spelers gebouwd. En banen die jij bouwt met de eenvoudige editor komen dus ook bij andere spelers terecht. De rede dat ik deze game op de eerste plek heb gezet is omdat ik er erg veel potentie in zie en omdat hij gewoon echt erg tof was om te spelen.

Nog één ding wat niet in deze top 3 thuis hoort maar wat ik wel wil noemen is een project uit Zweden waar we tegen aanliepen genaamd Stugan. Ergens in Zweden staat een Cabin waar een stapel indie developers  twee maand lang in gestopt word. Ver van de bewoonde wereld. Hun taak is om de game van hun dromen te maken. Dit is zeker iets wat ik zal gaan volgen.

Jack’s Top 3

3. Progress

Progress is zo’n game waar je niet heel erg snel alleen mee aan de slag zult gaan. Maar soms zijn er van die momenten dat iemand zich verveelt, dan moet je toch iets doen. Waarom dan niet rare opdrachten doen die je Ipad je geeft? Zo moet je lalalalala zeggen, rondjes draaien, springen, de Ipad als een baby wiegen, maar ook met 11 vingers op het scherm drukken (co-op mode). Het is echt een hele simpele game, maar oh zo vermakelijk. Echt zeker de moeite waard om in de gaten te houden.


2. Mayan Death Robots

Mijn nummer 2 is dezelfde als die van Roberto. En ik kan alleen maar meegaan in de woorden van hem. Het is te vergelijken met een Worms spel, maar dan uitgekleed en daarna met veel verbeteringen die erin zijn gestopt. Maar met name het feit dat het niet gaat om elkaar af te schieten, maar om je bonus op te werken, de powercore uit te schakelen en onder tussen toch ook  elkaar een beetje dwars te zitten, dat maakt het een leuke en uitdagende game. Een Worms die je in versus mode kunt spelen. Een leuke, korte game die het in mijn ogen nog weleens heel erg goed kan gaan doen in de Indie scene.


1. Lumino City

Mijn nummer 1 is niet een over-the-top actie game. Maar juist een hele bijzondere game als het aankomt op de omgeving waarin het zich afspeelt. Alles is handgemaakt in deze game, dan met speciale camera’s opgenomen om daarna alles erin te zetten als het aankomt op gameplay, keuzes en dergelijke. Alleen al het proces dat erbij komt kijken om deze werelden te bouwen vind ik al prachtig om te zien. Helaas hebben we niet veel van het verhaal gezien, maar voor zover ik kan weet blijkt het ook best leuk te zien, met name vanwege de puzzels die ook in de game zitten. In mijn ogen echt een vernieuwende manier om games neer te zetten. Niks programmeren, eerst met een heleboel A4tjes, een aantal scharen en veel lijm aan de slag gaan, daarna de game verder uitwerken. Echt leuk om te zien.

Natuurlijk hebben we nog veel meer gezien en getest. Daar zul je ook snel meer over lezen. Met als bonus; een exclusieve 365Gaming toegang tot een gesloten beta, daarover horen jullie later meer! Houd dus vooral de Inside Indie in de gaten om de andere interessante games te leren kennen!