Firstlook 2014Het was afgelopen weekend weer zover,  Nederlandse gamers zijn massaal naar Utrecht gekomen om daar in de Jaarbeurshallen dit jaar hun ‘first look’ te werpen op de nieuwste games. En nieuwe games stonden er wel degelijk! En met een nieuwe opzet, deze keer verdeeld over twee hallen, een kleine mainstage, maar meer ruimte voor veel verschillende stands. Hierdoor kregen we nu meer games te zien, meer diversiteit op de vloer, maar ook daardoor juist meer mensen in de wachtrij  met als gevolg, meer mensen die minder kunnen spelen en het meest opvallende van alles: niet alle games waren de games die jou zou willen zien op de Firstlook. Sterker nog, de games die het meest besproken werden waren juist de games die je niet kon spelen, denk aan een Halo, CoD, Batman en nog een aantal games.

Heeft de nieuwe set-up wel goed gedaan aan de Firstlook? Persoonlijk kan ik niet een overtuigende ja zeggen, maar ik hoop wel dat het een overgangsfase is van een één-hal event naar een meerdere-gallen event. Hierdoor zal het altijd even wennen zijn qua indeling, maar het feit dat bijvoorbeeld de DriveClub Experience pas laat in de zaterdag middag open ging (de stand was om 13:00 uur nog in aanbouw) zegt wel dat de planning en de set-up nog wennen was voor de organisatie.

Bij binnenkomst zagen we het oude vertrouwde podium staan van Ubisoft met daarbij in de buurt de GameMania bus, deze keer in samenwerking met Xbox. Verder zien we een leuke indeling die ervoor zorgt dat het allemaal goed doorloopt, terwijl je elkaar niet voor de voeten loopt. Daarnaast is het nu fijn om eens lekker te gaan zitten in het foodcourt, enige probleem is dat er te veel mensen zijn die blijkbaar tegelijk willen eten waardoor de helft maar een plekje moet gaan zoeken naar een podiumstand of ergens op de grond moet gaan zitten.

Ook zagen we deze keer dat er meer ruimte is voor de indie games en natuurlijk ook heel erg veel merchandise. Iets waar we toch redelijk wat mensen zagen rondlopen. En gezien het feit dat de indie industrie een opkomende markt is zijn we blij om te zien dat ook het aantal stands daarin groter aan het worden is. En ook daar zagen we een aantal bekende staan, maar ook nieuwe games en ontwikkelaars waar je binnenkort meer over zult lezen in onze Inside Indie.

Al met al was deze editie van de Firstlook een grotere dan wat we hiervoor kenden, iets wat wennen was voor ons, maar ook voor de organisatie. Maar vanwege de nieuwe indeling zagen we wel dat de Firstlook nog steeds in trek is en het grootste game-event van de Benelux is. En deze groei is hopelijk nog maar het begin van nog iets groters. Dit brengt allemaal kleine opstartproblemen met zich mee. De games zullen groter aanwezig zijn, de Firstlook zal dan waarschijnlijk ook meer primeurs met zich meebrengen. Deze keer is hopelijk de enige keer voordat ze de sprong maken naar een nog grotere Firstlook waar iedereen maximaal kan genieten.

En dan even voor de duidelijkheid, Sander zijn mening over FarCry 4, je weet wel, dat verknipte spel.