Dat we bij 365Gaming van Cosplay houden steken we niet onder stoelen of banken, eigenlijk al vanaf het begin van 365Gaming.  Zo lang zelfs dat de eerdere interviews al door de archive tool zijn gestript van de afbeeldingen (helaas eigenlijk 🙁 ).  Onze crew & leden zijn al bij de meeste events geweest om verslag te doen, er zijn ook al leuke foto’s te vinden van mooie Cosplays & events….en crewleden Lieke & Lassy hebben zelfs al meegedaan met contests.

We proberen ook vanuit andere hoeken de Cosplay te bekijken, bv vanuit de visie van een fotograaf en natuurlijk vanuit de passie van de Cosplayer zelf. Genoeg liefde voor Cosplay zou je kunnen zeggen, maar nog lang niet genoeg vinden we! Want er is meer, we willen niet alleen onze liefde voor Cosplay delen d.m.v. artikelen en foto’s, maar ook deels voor de rechten van Cosplayers opkomen. Daarom hebben we onze eigen held Captain365 even symbolisch uit de digitale kast gehaald ;).

365Gaming loves Cosplay Logo

Natuurlijk zijn de Cosplayers zelf al “man/vrouw” genoeg om voor hen zelf op te komen, maar toch willen zijn er even extra aandacht aan geven. Want in het land van gamen & Cosplay zien wij toch regelmatig gebeuren dat de Cosplayers aan het kortste eind trekken als het gaat om “vergoedingen” voor hun “ingehuurde” aanwezigheid bij events.

Het lijkt nog steeds gewoon te zijn dat Cosplayers die voor promotie-doeleinden worden gevraagd niet eens reiskosten en eten/drinken tijdens het event vergoed krijgen. Dit is in onze ogen toch echt wel het minimale wat iemand mag verwachten?! Dat je in ieder geval zelf geen kosten hoeft te maken om op event te “werken”. Want laten we eerlijk zijn, op dat moment werken ze om een event aan te kleden en meer sfeer te geven.

Er wordt regelmatig verkondigd dat ze dan meer exposure krijgen of daarmee fans kunnen benaderen…en dat is in sommige gevallen ook best wel het geval (helemaal als het en belangrijk event is en er een fotograaf loopt of gefilmd wordt). Maar de organisatie van het event heeft er wel degelijk baat bij en hoort daar, volgens ons, in ieder geval voor te zorgen dat de mensen die ze inhuren in ieder geval geen kosten maken om er te komen en te helpen.

Die mogelijke exposure moet ook geen excuus zijn om verdere vergoeding achter wegen te laten. Als iemand een paar uur druk in de weer is voor promotie op een event, dan mag deze ook zonder schaamte vragen om een vorm van vergoeding (naast de vergoeding voor reiskosten etc). Of het nu tegoedbonnen zijn, kleine cash vergoeding of iets anders dat de Cosplayer het gevoel geeft gewaardeerd te zijn.

Nu zijn er genoeg partijen die het onzin vinden, “dat ze al blij mogen zijn erbij te zijn” etc, maar daar zijn wij het dus niet mee eens, en dat durven we ook te zeggen. Ook uitspraken als “wij hebben er nog nooit iets voor gegeven” zijn wat ons aangaat achterhaalt, want tijden veranderen en de rol die Cosplayers nu spelen is echt een andere rol dan jaren terug.

Tegenwoordig worden ze echt gevraagd en gaat het niet meer om Cosplayers die zelf vragen om op een event rond te lopen. Als je ziet wat er tegenwoordig wordt uitgegeven voor een bekende Youtuber of Twitcher, dan is het toch van de zotte dat er nog steeds vanuit gegaan wordt dat een Cosplayer inhuren gratis moet. Dat zij het als investering in hun carrière moeten zien, iets dat mensen in creatieve rollen vaker te horen krijgen.

En natuurlijk kunnen Cosplayers die het als hobby uitvoeren of nog niet heel erg bekend zijn niet de hoofdprijs vragen (als ze dat überhaupt zouden willen), maar het moet ook niet zo zijn dat zij dan maar genoegen moeten nemen met een klopje op de schouders. Zij moeten net zo goed het gevoel hebben dat er balans is voor hun diensten….of dat voor één nu alleen maar de kans is om op event te zijn….of dat ze in ieder geval de reiskosten vergoed te krijgen.

Maar wat wil 365Gaming er dan mee doen? Wij willen een start maken om vanuit een andere hoek achter de Cosplayers te staan. Dat als wij gevraagd worden om mee op zoek te gaan naar Cosplayers voor de promotie op een event, dat wij dan vooraf al bedingen dat de reiskosten & eten/drinken worden vergoed. En we helpen (als de Cosplayer dat zelf moeilijk vind) om de juiste balans te vinden tussen wat er als vergoeding gewenst is….en gegeven kan worden. Wat de verwachtingen en afspraken zijn van beide kanten.

time-reward-effort

En nee, we worden geen casting partij of agency, zo ver gaan we niet, maar we willen in ieder geval ons steentje bijdragen waar we kunnen. Dat als wij zelf betrokken zijn bij een event/promotie we met goed geweten kunnen zeggen dat de Cosplayers serieus zijn genomen in hun rol als entertainment en niet alleen als “gratis vulling” worden gebruikt.

Een garantie kunnen wij ook niet geven, de organisaties moeten immers ook inzien dat alles gratis willen niet fair is tegenover de Cosplayers die hart, ziel, bloed, zweet, tranen, tijd & geld steken in een Cosplay. Maar aan de andere kant zal het ook niet werken als er genoeg Cosplayers zijn die wel stad en land afreizen op eigen kosten om op een event te kunnen werken gratis.

Maar wie weet kan de discussie oplaaien…en kunnen we het Cosplay als entertainment over een tijdje net zo zien als andere entertainers of promotie medewerkers. Want bv de game-booth modellen (die vaak niet eens wat weten over game/film/strip/franchise) krijgen immers ook normaal betaald, net als de studenten die flyers uitdelen. Dus waarom Cosplayers niet die gevraagd worden?!

Graag horen we jullie mening en ervaringen, ook als jij een andere mening hebt. En niet te vergeten alle organisaties waar het wel goed is geregeld, waar wel degelijk een vorm van vergoeding wordt gegeven als ze Cosplayers uitnodigen/inhuren voor promotie. Discussies over de keerzijde waar sommige Cosplayers hun vrouwelijke vormen gebruiken om veel geld te vragen voor aanwezigheid hoeven we hier niet te houden, dat is een andere kwestie 😉

Wil jij je na het lezen opgeven als beschikbare entertainer tijdens events? Vind jij ook dat niet alleen het feit dat je “ergens mag zijn” voldoende is maar minimaal je reiskosten vergoed wilt zien? Vind je ook dat een extra vorm van vergoeding normaal is als je ook echt ingezet wordt voor promotie etc? Laat dan even een bericht achter hieronder, dan slaan we jouw gegevens op in onze database.


JA, ik wil graag mijn gegevens bij 365Gaming achterlaten voor mogelijke opdrachten als Cosplayer.

365Gaming zal deze gegevens niet voor andere doeleinden gebruiken dan promotie/inhuur van de Cosplayer. De verstrekte gegevens worden enkel intern opgeslagen.