De lezers die mij kennen weten dat ik van kletsen hou, of dit nu in real life is of virtueel. Vandaag had ik zin om weer eens in de pen te klimmen…en niet voor een persbericht of review deze keer….maar gewoon lekker digitaal ouwehoeren over een onderwerp dat hopelijk herkenbaar is voor onze lezers.

Deze keer wil ik het onderwerp “Gaming connects people” aansnijden…dus pak een kopje koffie erbij of wat anders en kom gezellig op de bank zitten met Weerwolff 😉

Op de bank met Weerwolff

Zoals gezegd, deze keer het onderwerp waarbij wij gamers zelf een totaal andere visie hebben dan de niet gamers: gamers en menselijk contact. Want wie van ons is niet ooit weleens vergeleken met de eenzame gamer, maagdelijk, bergen van chipszakken, pizzadozen en blikjes cola, minimaal 50kg overgewicht, witte nooit door zonlicht aangetaste huid….en met name…contactgestoord.

Iedereen die zelf gamed weet donders goed dat gamen tegenwoordig juist een enorme sociale aangelegenheid is…of beter gezegd…kan zijn. Want de gamer die graag alleen wil spelen kan zich nog steeds afsluiten…maar dit is zeker niet de standaard. Mensen spelen online in teams en hebben elkaar ook echt nodig om door levels te komen, dungeons te clearen of tegenstanders te verslaan.

Fora en sites maken de virtuele wereld ook een stuk kleiner waardoor contacten  gelegd kunnen worden naast het gamen zelf. Bijna 10 jaar geleden zocht ik mensen om Halo mee te spelen en oefenen. Diverse mensen uit die tijd ken ik nog steeds, bv Netwin. Netwin bleek niet alleen een goede gamebuddy maar ook een vriend in real life. Sommigen zagen ons als broer en zus en 10 jaar later is het contact er nog steeds.

Gaming connects people

En nee, niet iedereen die je online tegen komt wordt een vriend in het dagelijkse leven, maar aan de andere kant….soms is er zelfs meer mogelijk dan alleen vriendschap 😉 Want zoals een aantal van jullie weten, ook Jack en ik hebben elkaar 5 jaar geleden ontmoet in de gamewereld en zijn inmiddels man en vrouw. In ons geval was het OldskoolNL, een Nederlandse forum site waar de Nederlandse gamers in contact konden komen. Daar begon onze liefde….ontstaan in een gaming community en met dates op XBL i.p.v. in een kroeg 😉

Maar OldskoolNL is niet alleen de basis voor de vriendschap en relatie met Jack…ook de vriendschap met veel anderen is daar ontstaan. Mede crewleden Eric en Joris kennen we ook uit deze tijd en zeker een stuk of 30 mensen die ik regelmatig nog spreek en zie heb ik ooit daar leren kennen. Ook TrueAchievement, een site om boosters te connecten, heeft ons vrienden gebracht. Crewleden Kokswijk en Fox kennen wij van daar (en ook een aantal van onze leden hier). En via andere wegen (ook game gerelateerd) zijn de andere crewleden in onze vriendenkring gekomen en daarna in de crew….of eerst in de crew met daaruit voortvloeiend een vriendschap.

Gaming connects people 2

En nee, het is niet alleen gebleven bij online gamen….want naast virtueel contact zag je elkaar ook regelmatig in real life op LAN parties, gatherings in NL en DU, weekenden bij elkaar gamen met eigen set-ups, conventies & beurzen….en ga zo maar door. Door het delen van de passie van gamen is de eerste stap snel gemaakt in een “vriendschap”. Helemaal het begrip voor de passie van het gamen is iets dat erg welkom is, de andere gamers snappen wat je voelt als die langverwachte titel uitkomt, als je die Limited Edition unboxed of je issues hebt met online servers.

Natuurlijk is dat met alle hobbies en passies het geval…maar bij voetballers met een passie wordt direct gedacht aan teamplayers i.p.v. de stereotypes van Lone Wolves waar de gamers mee vergeleken worden. Wij worden geacht door velen om sociaal incapabel te zijn en vooral alleen binnen te zitten met de gordijnen dicht en mensenschuw te zijn.

Als ik naar mijn +500 contacten op Facebook kijk dan is meer dan de helft vanuit het gamen ontstaan. Ik heb relaties zien ontstaan en zien breken, mensen gekoppeld, ben naar bruiloften geweest, babyshowers, housewarming party’s. Ik heb mijn schouders gegeven om op uit te huilen en troost gekregen bij eigen verdriet. Ik heb mijn stem verloren bij menig zangsessie en met bewondering gekeken naar vrienden die op de “gitaar” een nummer op Expert konden spelen.

Wie durft te beweren dat gamen niet mensen samenbrengt heeft niet de moeite genomen om verder te kijken dan het stereotype beeld dat jaren geleden is ontstaan…..en deze mensen nodig ik graag hier op de bank uit 😛

En ja, sommige gamers houden het bij virtueel contact en durven de fysieke contacten met de medegamers niet aan, maar deze gamers zijn een uitgestorven soort aan het worden gelukkig. Want de onderlinge acceptatie zorgt er gelukkig voor dat gamers ook de sociaal wat minder actieve gamers elkaar opzoeken.

Wat zijn jullie eigen ervaringen? Hebben jullie mensen leren kennen via gamen die jullie vrienden kunnen noemen? Of blijft gamen een Single Player hobby voor je?

 

52 reacties

 1. Joelle de Bruin

  Verder ben ik het helemaal eens met het verhaal. Zonder gamen had ik de dames en heren van 365 niet ontmoeten en had ik ook mijn vriendinnetje Lynsey nooit ontmoet. Veel van mijn vrienden en kennissen gamen ook en het bind je toch wel met elkaar.

  Beantwoorden
 2. Stefano Tomasoa

  Goed stuk Mo!
  Voel me er helemaal in thuis, zeker met jou! 😉
  (Mooie gesprekken waren dat he tijdens het gamen of via de tel!;-)

  Beantwoorden
 3. Monique van Baarsen

  En het blokje “Op de bank met Weerwolff” ga ik gebruiken om wat vaker columns te schrijven. De ene keer gewoon mijn ratel/ouwehoer sessies….de andere keer omdat ik iemand echt bij me op de bank heb zitten die ik interview 😉

  Beantwoorden
 4. Jasper Kempenaar

  leuk idee zo op de bank! lol
  ik ben zelf niet iemand die snel mensen opzoekt, maar de mensen die ik zie en spreek heb ik via gamen leren kennen,

  Een aantal in het buitenland en ik zal ze nooit ontmoeten, maar in Nederland toch al een paar live gezien ook 😉

  Beantwoorden
 5. Monique van Baarsen

  Patrick: dat betekent idd dat het alweer 10 jaar geleden is dat we samen Halo2 speelden 😉 Jemig, tijd vliegt idd.

  Beantwoorden
 6. Fred Bruining

  Heb dankzij gamen (world of warcraft) veel mensen in het echt leren kennen. Daarnaast zaten mijn beste vriend en ik als kids zo’n beetje elk weekend samen te gamen.

  Beantwoorden
 7. Vesper Angel 89

  Dit was een leuk stukje en zeker leuk om eens met een aantal mensen van de site te doen ofzo.

  Zelf heb ik via Xbox Live een hele hoop leuke mensen leren kennen die ik tot op de dag van vandaag nog steeds vrienden kan noemen. Met een aantal hebben we zelfs de clan Kromunites opgezet en komend jaar gaan we met z’n allen naar Minecon in London om elkaar voor het eerst in het echt te ontmoeten. Kan echt niet wachten

  Beantwoorden
 8. Danielle Rooijakkers-Akkermans

  Herkenbaar idd! Heb ook een heleboel vrienden via het gamen leren kennen, vooral via lanparties en als crew voor verschillende websites en evenementen. Heb net als jij ook mijn man leren kennen (op Campzone) en zijn inmiddels alweer 21 weken zwanger van ons tweede zoontje. Ik heb heel veel te danken aan deze geweldige hobby/passie!

  Beantwoorden
 9. Raven 80 NL
  Raven 80 NL

  Ik heb sowieso niet veel vrienden, heb ik ook nooit echt nodig gehad. Wellicht het te maken dat ik als kind vaak verhuisd ben en nooit echt kon connecten met mensen. Online gamen heeft wel een hoop verbeterd.

  Beantwoorden
 10. Byron Evans

  Het mooiste voorbeeld voor mij was dat ik een engelse maat heb leren kennen, die heb ik zelfs bezocht, heb hun gala mogen meemaken (Ik moest ook in pak, duh) en zijn nu nog steeds vrienden. Ik vind het heerlijk om nonchalant te kletsen op Teamspeak en dan onbewust een klik vinden met iemand die ook zo lekker sarcastisch kan doen.

  Beantwoorden
 11. Tim Jansen

  Helemaal mee eens, ik heb ondertussen ook verschillende mensen “leren kennen” via gamen. Hier komen er steeds meer bij omdat je steeds met verschillende teams speelt en zodoende nieuwe contacten maakt, hier speel je vaker mee en dan help je elkaar en leer je deze mensen ook weer stukje bij beetje meer kennen

  Beantwoorden
 12. Sandroid
  Sandroid

  Ik mis dat wel een beetje, gamen voor mijn vrouw is toch wel een potje solitair of sudoku op de telefoon en dat is het. Mijn (half)broertjes spelen wel veel, maar of die zie ik niet zo heel veel of zijn sportspel verslaafd (brr) Nu een potje battlefield maak ik niet echt vrienden mee
  Vroeger was dat wel anders, met 8 mensen rond de snes. micromachines spelen. Gouden tijden

  Beantwoorden
 13. Ed Vreeburg

  Wij ( stelletje oude mannen bij elkaar) komen nog steeds elke paar maanden bij elkaar om iets de doen – – dat kan gamen zijn (Diablo of zo) maar ook karten, bios, AD&D, of manga kijken… Ook mijn zoon die onderhand al bijna weer 18 is, onderhoudt gamescontacten met mensen die hij kent van de lagere school ( we zijn verhuisd), ik ken ook gamers die contact houden met mensen die (terug) naar Japan zijn verhuisd of elders in de wereld… de technologie is zo verbetert dat je met camera’s, skype of teamspeak makkelijk contacten onderhoudt…. vrienden voor het leven dus!!!

  Beantwoorden

Geef een reactie hieronder