Vaak heb ik het over de leuke kanten van het halen van punten of trophies. Je komt in de bovenste regionen van je land of wereld, je hebt wat bragging-right omdat jij wel iets gedaan hebt wat andere niet gedaan hebben, enz.

Maar er is ook een darkside aan dit alles. Om die 100% te halen, moet je nogal eens wat doen. Het eerste waar je aan kunt denken is collectables. Sommige games gaan helemaal op in deze manier van het maken van spellen. Sommige gaan zelfs zo ver dat ze er honderden in de game plaatsen, en probeer dan nog maar eens een filmpje te vinden waarin ze allemaal inzitten. Meestal verlengt het alleen maar de playability van een game, maar je hebt er ook die hier compleet in doorslaan. Denk maar eens aan Crackdown waar er 800 inzitten.

angry_gamerEen tweede nadeel van het behalen van die 100% in games is ook wel dat je bepaalde taken op twee verschillende manieren moet gaan uitvoeren in een zelfde level. Zo kan het zijn dat je moet sluipen en niet ontdekt moet worden, of je moet elk bewegend tegenstander neergeschoten hebben. De eerste Metro was hier heel goed in. Vaak heb je dan nog wel het geluk dat je dan een chapter-select hebt in de game, maar soms is het zelfs nodig om een game volledig op nieuw te spelen. Denk maar aan niet-stackable difficulty levels (Spec-ops the Line), of dat je het spel met spel moet gaan uitspelen met andere charaters (Dragon Age Origins, Mass Effect)

Een derde nadeel is dat je soms dingen tot in den treuren moet gaan doen. Denk maar even aan Gears of War 2 waar je 100.000 kills nodig had, of dat je urenlang op de knop moet drukken. Soms kun je je console urenlang laten aanstaan en zelf niets hoeven te doen. In Blue Dragon kun je een shield aanzetten en de tegenstanders er tegenaan laten lopen om zo te gaan levelen zonder dat je iets hoeft te doen. Of een andere mooie toevoeging is dat je een elastiek gebruikt (voor de mensen die geen turbo-controller aangeschaft hebben) die dan een auto urenlang een rondje laten rijden omdat er een achievement is waarin je zoveel kilometer gereden moet hebben in 1 auto (Maffia 2, Mdnightclub LA)

rubber banding

Een vierde (en laatste nadeel) is de tijd die je in 1 game stopt, kun je bijvoorbeeld gebruiken om 4 of 5 andere games met gemak uit te spelen. Soms ben je honderden uren kwijt aan 1 achievement of trophies. Mensen die FarCry2 hebben uitgespeeld kunnen hierin wel over meepraten. Je zit uren en uren iemand neer te sabelen, terwijl een ander persoon de weer moet reviven. Omdat Ubisoft een maximum-limiet had gesteld dat aan de XP die je mocht halen per wedstrijd was je hier dus vele uren kwijt aan. Je kunt ook het zelf gaan proberen zonder enige hulp van buitenaf, maar dan ben je nog veel meer uren kwijt. Battlefield Bad Company heeft mij totaal(online) 250 uur gekost om alle online achievements te behalen.

Aan het einde van deze completions heb je wel een bepaalde trots. Er zijn niet veel mensen die deze tijd in een game stoppen om die 100% te halen, maar aan de andere kant heb je die tijd die je erin gestopt wel verloren om andere spellen te ontdekken. Als je tijd beperkt is is dit extra zuur, want je ziet een hoop mensen praten over geweldige games, waar jij simpelweg geen tijd voor hebt, of als je er wel aan begint, zijn andere mensen al weer drie spellen verder. Vandaar dat ik ook aangeef dat dit soort gamen wel veel van je vergt. Soms kan het zelfs zijn dat je maandenlang niets meer speelt, omdat je er gewoon klaar mee bent. Vaak denk je, ik ga alleen nog maar de game spelen zoals het bedoeld is.

Maar na een tijdje……… dan zien die niet-100%-spellen er lelijk uit op je lijst……. en dan ga je toch weer beginnen…… achievements/trophies halen……en werken naar die 100%

Met dank aan Raven 80 NL