Afgelopen weekend (12-14 september 2014) was de Retro Gaming Experience bij Beeld & Geluid in Hilversum. Ik ben hier samen met mijn man heen geweest. We wilde toch nog een keer eens goed kijken wat ons klein kikkerlandje allemaal te bieden had van retro-games.

Retro Game experience

Bij de aankondiging op Facebook werd er belooft dat we Pong, Space Invaders, Pac-Man, Donkey Kong en Mario Bros en nog veel meer gameklassiekers drie dagen lang te zien én te spelen zouden zijn tijdens de tweede editie van de Retro Game Experience. Wij hadden er een goed gevoel bij en na het evenement van vorig jaar wat ondanks de warmte toch goed in smaak was gevallen hadden we er veel zin in.

In de vroege ochtend uurtjes kwamen we aan bij het gebouw. Hier werden we begroet door de deuntje van vele oudere retro games en een mega groot scherm waar je met een speciale controller Super Mario op kan spelen. Hiernaast vonden we evenementenbureau Gametrainers in een grote container met wat console en een lading met vriendelijk mannen die ons graag van alles wilden uitleggen.

Eenmaal binnen aangekomen zagen we een hele rustige entreehal waar in vergelijking met vorig jaar haast niemand in te vinden was. Er stonden wat palen met muziek van oude games en de standjes van Magix buttons en Shadaloo. Ze verkochten bij deze stand oudere games, consoles, T-shirts en andere merchandise. Ook hadden ze een speciaal gedeelte voor speciale controllers en losse knopjes.

Bij binnenkomst kregen we ook een leuk informatie boekje met daarin het tijdschema van alle dagen. Mijn man en ik zijn op vrijdag geweest en als highlights was er een praatje over Easter eggs door Anne ‘PC-king’ Bras, een retro veiling en het discussie panel over Videogames als cultureel erfgoed.

Vorig jaar was het verschrikkelijk druk en warm in alle hallen en dit was nu echt niet het geval. Alle japanse arcadekasten stonden nu ook boven. Waar vorig jaar er maar een kleine en zeer warm en drukke hal vol met arcade kasten stonden waren alle kasten en consoles verspreid over een kleine hal en een brede grote hal.

In de grote hal waren de muren bedekt met grote schermen waar er verschillende console stonden (van SEGA tot SNES en Playstations en Xbox-en). In het midden van deze zaal was er een dubbele rij met nog meer oude console games en zelfs ook oude PC-games. Er waren ook twee tentoonstellingen te zien: Anne Bras had zijn verzameling Lucasarts games uit de kast getrokken en Erik Voskuil toonde zijn verzameling van items die Nintendo produceerde voordat Mario een hype was.

Zoals jullie wel begrijpen hebben wij ons prima kunnen vermaken. We hebben eerst nog wat tafel(arcade) games gespeeld om hierna te gaan kijken bij de andere games.

Hierna hebben we nog gelachen bij Anne Bras toen hij ons allen inlichten over wat Easter Eggs zijn en wat een paar leuke voorbeelden waren.

Toen dit afgelopen was moest we even wachten tot de Retro veiling kon beginnen. We kwamen toen in een kleine ruimte terecht waar er van allerlei soorten Art wat met gamen te maken had te vinden was. Ik heb daar hele leuke ideeën opgedaan die ik misschien zelf ook wel een keer zou kunnen gebruiken.

De retro veiling werd geleid door een van de mannen van Gamekings. Wij hebben zelf nergens opgeboden, want helaas waren de deals niet wat ik zocht. Never te less het was wel grappig om te zien en om een keer mee te maken.

Als laatste op ons programma stond het Discussie panel “Videogames als Cultureel erfgoed” op ons lijstje. Met een aantal bekenden en belangrijke mensen werd er gesproken over het gaan archiveren van videogames en waar we dat zouden moeten gaan doen. Wat vinden jullie Erfgoed of niet?

Al met al heb ik een zeer leuke dag gehad. Lekker kunnen spelen op de oude consoles zoals Ms. Pac-man en zelfs space-invaders en heb ik me smakelijk kunnen vermaken met Easter Eggs en gekheid over ons erfgoed. Een geslaagde dag dus!

Jullie kunnen mijn foto’s bekijken via deze link.