Zijn we nog maar net klaar met de review van de AOC I2481FXH, krijgen we deze week de AOC C3583FQ binnen.  Nu ben ik altijd een voorstander van een mooi groot scherm, maar toen ik de bezorger hoorde slepen ben ik mij toch wel gaan afvragen of het scherm niet te groot zou zijn. Natuurlijk is het altijd even wennen, helemaal als je normaal gesproken met een 24″ inch scherm werkt. Daarom is de overstap naar 35″ inch ook wel heel even wennen. Naast het feit dat het scherm ongeveer 70% groter is dan wat ik normaal hanteer hebben we het hier ook over een curved model. En ondanks dat het maar een kleine curve is, maximale straal van 2000 mm heeft het scherm een grotere curve dan de meeste schermen.

Daarnaast merken dat het niet alleen een groot scherm is, maar het gewicht is iets wat ik persoonlijk had onderschat, helemaal in vergelijking met de (kleinere) voorgaande modellen die we hebben ontvangen. De AOC C3683FQ weegt namelijk bijna 12 kilo. Niet een scherm wat je dus even snel mee neemt om een weekendje met vrienden te gaan gamen. Het feit dat het scherm zoveel weegt, en het daarom ook minder mobiel maakt, vind ik dan ook wel heel erg jammer. De AOC C3583FQ is juist een scherm dat je graag mee wilt nemen om te laten zien aan je vrienden.

Maar goed, het is ook dan wel een gigantisch beeldscherm. Er zit heel erg veel techniek in, en juist vanwege de curve is het scherm niet te vergelijken met de ultra slim OLED schermen. Wel moet ik zeggen dat de curve in het begin wennen is, daarnaast komt ook nog eens het feit dat ik van een 22″ naar een 35″ ben gegaan. Ik had echt het idee dat ik mijn nekspieren ook maar eens moest gaan trainen vanwege het grote scherm. Snel van linksonder naar rechtsboven deed ik niet alleen meer met met ogen, maar nu moet ik ook echt mijn nekspieren aanspreken en mijn hoofd bijdraaien als er aan de andere kant van het scherm gebeurt. Dit is fysiek niet zwaar, raar of ongemakkelijk, maar het is wennen, helemaal als je normaal gesproken alles in 1 oogopslag kunt zien.

Verder zien we ook dat het scherm een dubbele HDMI aansluiting heeft, helemaal handig als je makkelijk wilt overschakelen tussen je next gen console en je PC. Met een simpele druk op de knop kun je van source schakelen. Maar deze 35″ zorgt er ook voor dat je makkelijk je beeldscherm kunt gaan indelen naar een lay-out die je zelf makkelijk vind. Normaal heb ik meerdere programma’s draaien en met een simpele alt+tab combo wissel ik tussen de programma’s. Nu heb ik gewoon mijn mail open staan aan de linkerkant van het scherm terwijl ik aan de rechterkant bezig ben met andere bezigheden (schrijven, gamen, etc.).

Verder zien we ook dat het een 144Hz beeldscherm is, maar om nu te zeggen dat het tegenwoordig iets is waardoor je jezelf kunt onderscheiden, dat is dan weer niet het geval. We zien namelijk tegenwoordig ook al schermen van 240Hz op de markt. Het is een leuke feature, maar niet bepaald van doorslaggevend.

Wide Viewing Angle is ook een begrip wat we heel erg groot op de doos zien staan. Nu is het zo dat dit ook daarin een relevant begrip is, want wat is nu precies Wide Viewing Angle? Je kunt inderdaad vanuit een hele wijde hoek alles op het beeldscherm zien. Nu is het wel zo dat dit anders werkt dan op een recht scherm. Dit omdat de curve ervoor zorgt dat je het dichtstbijzijnde gedeelte van hert scherm (wat als het ware van je weg draait)  minder goed ziet, dit alles ondanks de Wide Viewing Angle. Maar de term Wide Viewing Angle is iet wat logisch is als je voor het scherm zit, want de curve is dan naar je toe geboden in plaats van je af gebogen, hierdoor is de kijkhoek dan ook groter in vergelijking met een standaard scherm.

AdaptiveSync zien we ook terugkomen, dit is een slimmere manier om frames te renderen met behulp van een Control Panel. Bij hoge framerates, is AdaptiveSync nodig om ‘scheuren’ in het beeld te elimineren. Bij lage frame rates is het uitgeschakeld om haperingen te minimaliseren. Het is een techniek die je niet heel erg snel zult zien met het blote oog. Het beeld ziet er namelijk heel erg scherp uit, maar als je het beeldscherm zo aansluit dat AdaptiveSync niet meer werkt, bijvoorbeeld met een DVI aansluiting en lage FPS, dan merk je dat de AdaptiveSync er toch echt wel toe doet en je een betere beleving bied, zonder dat het je zelf doorhebt.

Ook zien we deze keer de term FlickerFree groot op de verpakking staan. Het is een techniek die blijkbaar door AOC hoog staat aangeschreven, helemaal omdat het tegenwoordig bijna op elke doos terug te vinden is. Maar de vraag is dan ook aan mij of dit een techniek is waar je zo trots op moet zijn, of is het niet gewoon een simpele vooruitgang waar je als eindgebruiker tegenwoordig standaard van uit mag gaan? FlickerFree is een oude term die we namelijk al vanuit de jaren ’90 voorbij zien komen. Dit heeft namelijk ook te maken met het feit dat je toen schermen had van 50 Hz/60Hz, hierdoor zal je het scherm nog wel eens ‘flikkeren’, helemaal als je bijvoorbeeld een opname aan het maken was van het scherm. De AOC C3583FQ is 144Hz en ook nog eens een LED scherm, hierdoor is de refresh rate zo hoog, dat het daarom ook een FlickerFree scherm is. Met andere woorden; de 144Hz en FlickerFree komen op hetzelfde neer en dus is het niet iets wat als een belangrijke term hoeft te gelden, het is het gevolg van een 144Hz scherm. FlickerFree is namelijk een term die je schermen vanaf 110Hz/120Hz altijd kunt toekennen.

Iets wat voor mij ook heel erg belangrijk is, dat is de prijs. Natuurlijk is de kwaliteit ook van belang, maar dit zorgt er toch voor dat je het plaatje compleet krijgt. Als we gaan kijken naar de AOC C3583FQ, dan zien we dat de vanaf prijs op dit moment rond de € 700,- is.  Want ook al is het een bad-ass beeldscherm en bezit hij hele mooie opties, € 700,- is wel een aardig bedrag. Natuurlijk heeft het feit dat het een curved monitor is hier ook invloed op, maar als dat geen must is voor je, dan zijn er genoeg (goedkopere) opties. Houd er overigens wel rekening mee dat andere curved monitoren met dezelfde grote eerder richting de €1000,- gaan. Daarmee is het toch nog een redelijke ‘goedkope’ oplossing als je een 35″ curved beeldscherm zoekt.

Review - AOC C3583FQ
De AOC C3583FQ is zeker een topper. De 35" is indrukwekkend voor een scherm dat vol zit met technologieën en mogelijkheden. Helaas is de prijs wel iets waardoor het niet een scherm is dat je 'even' snel aanschaft.
Verdict7.9
+ Punten
  • 35"
  • Curved
  • Dubbele HDMI
- Punten
  • Gewicht
7.9Verdict