HyperX, een onderdeel van Kingston, hebben we regelmatig voorbij zien komen, maar ondanks dat HyperX al sinds 2002 al op de markt is (toen alleen nog met geheugenkaarten) hebben tot onze grote verrassing nog nooit hardware gereviewd (en dat terwijl 20% van de gamers HyperX hardware gebruik), maar gelukkig komt er dit jaar verandering in! We zijn 2018 begonnen met de HyperX Alloy Elite die voor ons ligt.

Voordat we met de nieuwe HyperX Alloy Elite aan de slag gaan neem ik toch altijd even de ‘eerste indruk’ mee in een review, want soms kan een stuk hardware nog zo goed zijn, zonder een degelijke presentatie zullen mensen het niet snel kopen, het oog wil tenslotte ook wat.

Dus dan kijken we als eerste naar de doos, een mooie strakke verpakking met daarop de informatie die we nodig hebben. We zien dat het hier om een ‘Mechanical Gaming Keyboard’ gaat, een ‘zware’ build, met andere woorden, solide metaal. Maar ook dat we een USB 2.0 aansluiting aan de bovenkant terug kunnen vinden voor onze date, we quick access buttons hebben voor de backlit instellingen. Misschien niet de meeste opties, maar wel de meest gebruikte opties.

Een hele leuke optie, waar ik direct gebruik van heb gemaakt, is de extra gekleurde keycaps en nummercaps. Hierdoor krijgen de 1 t/m 4 en WASD een grijze knop, met traanplaat afwerking. Makkelijk om de meest gebruikte keys op gevoel terug te vinden. Doe daar ook nog eens een palm rest bij die je aan je keyboard vast klikt, en je hebt een meer dan complete keyboard.

Terwijl de we toetsenbord beetpakken merken we pas door hoe stevig deze is en met name hoe zwaar hij is. Want ondanks dat de Hyper Alloy Elite een stuk kleiner is dan de Razer BlackWidow Chroma V2 (die ik normaal gebruik), toch merk dat het een stuk robuuster aanvoelt en wat pondjes meer weegt dan de andere toetsenborden die ik voorbij heb zien komen. Dit is een toetsenbord die niet zomaar even wegglijd, niet één die per ongeluk zichzelf even verschuift omdat je er met de muizen van je hand tegenaan duwt. Dit is een toetsenbord die is gemaakt om te blijven.

Naast de looks en hoe stevig een toetsenbord is hebben we als gamer natuurlijk ook vaak nog een aantal aanvullende eisen. Die van mij bestaan onder andere uit een goed  ondersteunde firmware, kan ik dingen nog tweaken qua backlit. Daarnaast is er nog iets wat niet iedere gamer belangrijk vind, maar voor mij persoonlijk wel van belang is: hoe makkelijk kan ik de audio regelen doormiddel van een toetsenbord? Maar de grote vraag is natuurlijk of deHyperX Alloy Elite haar mannetje kan staan tussen de andere keyboards?

De HyperX Alloy Elite heeft een aantal leuke functies, niet zoals we kennen van de meeste merken, maar het doet wat het moet doen. Je kan bijvoorbeeld de controls van je volume en muziek met een simpele druk op de knop aanpassen (een hele grote plus voor mij persoonlijk). Ook de felheid van de toetsen kun je makkelijk aanpassen met een simpele druk op de knop, maar ook het patroon van de verlichting aanpassen is met een druk op de knop te regelen. We hebben dan ook 4 opties op uit te kiezen. Denk hierbij aan het constant branden, wave, pulseren en costum instellingen. Daarnaast kun je ook nog eens de felheid van de LED’s aanpassen met een druk op de knop, voor ieder wat wils als het hier op aankomt.

Daarnaast hebben we ook nog een USB 2.0 aansluiting in het toetsenbord zitten om snel even je muis, usb stick, smartphone of iets anders aan te sluiten. Vol op gemak binnen handbereik dus.

Een toetsenbord was een aantal jaren geleden nog iets waar je niet echt naar om keek, hij deed wat hij moest doen en daarmee is het klaar. Inmiddels is het in de afgelopen jaren toch wat veranderd. We willen ook hier het beste van het beste, wat ook invloed heeft op het prijskaartje.

Daarin kan ik dan ook zeggen dat de HyperX toch wel heel erg makkelijk mijn geliefde Razer toetsenbord heeft doen vergeten, iets wat ik niet verwacht had. Nu moet ik zeggen dat het soms qua extra opties en macros nogal het één en ander mist, maar qua build, looks en simpelheid maakt de HyperX Alloy Elite dit helemaal goed. En juist vanwege de build voelt het als een zeer sterk toetsenbord aan, de reden waarom ik ook niet echt raar opkijk van de prijs. Deze ligt dan ook tussen de € 130,- en de € 160,-

De HyperX Alloy Elite was even wennen voor mij, dit komt omdat ik toch gewend ben aan mijn eigen toetsenbord. Deze is groter, breder en heeft een reeks aan macro keys. Hierdoor komt het nog wel eens voor dat ik A toets te pakken heb in plaats van de S of D.

Maar als je eenmaal aan de nieuwe indeling bent gewend, dan merk je hoe functioneel de HyperX Alloy Elite eigenlijk is. Geen uitgebreide functies, gewoon een aantal simpele gaming mode knoppen, de audioknoppen staan los van de rest en je kunt direct aan de slag gaan.

Hierbij zit het dan ook in de eenvoud die het een fijne keyboard maakt. 

Review – HyperX Alloy Elite
Verdict8.6
+ Punten
  • Solide bouw
  • Stand-alone media keys
- Punten
  • Geen macro's
8.6Verdict

Over de auteur

Chief Editor & Press contact

Jack a.k.a. Jack Gotti is opgegroeid met de Commodore, heeft daarna langzaam zijn verslaving gevoed met de NES en Game Boy en zoals een echte junk het betaamt is hij ook op zoek gegaan naar het beste dat op de markt is. Vandaar de lange lijst met consoles (in willekeurige volgorde): SNES, Genesis, CD-i, Saturn, PlayStation, Dreamcast, N64, PlayStation 2, GameCube, Xbox 360, Nintendo DS, PlayStation 3, Wii, Wii U en een PlayStation Vita.