Een tijdje geleden zag je een artikel voorbij komen waarin Teufel aankondigd om de regels van het spel met professionele gaming-headset te veranderen. Inmiddels zijn we aan de slag geggaan met de CAGE en hebben we de headset uitgebried mogen testen.

Allereerst gaat het niet alleen om de headset zelf, tegenwoordig wil het oog ook wat, en als we naar de verpakking kijken, dan is het een hele solide maar ook een hele strakke verpakking. Persoonlijk ben ik hier een fan van, dus wat dat betreft maakt de CAGE al een goede start! Een zwarte doos met een witte silloutte van de headset met daarnaast rode en witter letters om het merk en model weer te geven. Slik en clean wat betreft de verpakking.

Looks and feel
Als we de CAGE uit de verpakking halen zien we dat het om een robuuste build gaat. We zien vele stukken hard plastic, afgewerkt met leer (met name de oorschelpen en hoofdband). Verder zijn we ook dat er veel geborsteld aluminium is gebruikt in de bouw, hierdoor krijgt de headset een grove en stoere look. Een goede combinatie als je het mij vraagt. Helemaal omdat je door deze look niet echt het idee hebt dat je een goedkope plasticen headset in je handen hebt. Het komt over als een headset dat wel tegen een stootje kan.

Daarnaast worden er twee kabels meegeleverd, 1 USB die je aan de achterkant van de headset kunt verbinden om zo op de PC maximaal genieten van de headset en waarbij je ook nog eens de instellingen kunt aanpassen naar jou voorkeur. Ook zien we een 3,5mm audio jack die je kunt gebruiken om je PlayStation 4 of Xbox One controller aan te sluiten. Verder kun je er ook voor kiezen om de headset aan je telefoon of aan je Ipod te hangen.

Verder hebben we ook nog te maken met een losse microfoon die we in de goed verborgen aansluiting stoppen, deze bevind zich namelijk het schanier van de headset. Een ideale manier om zo alles er goed uit te laten zien als je geen microfoon hebt aangesloten. Erg slim weggewerkt en het werkt ook nog eens goed en makkelijk. Wel moet ik zeggen dat deze aansluiting ervoor zorgt dat de microfoon soms ‘in de weg’ zit. Hij zit namelijk hoger dan normaal, waardoor hij in het gezichtsvlak zit. Niet heel erg nadelig voor het gamen, maar het kan wel als storent worden ervaren. Dit is dan ook de reden waarom ik hem vaak naar benenden heb laten afbuigen.

Geluid
Iets wat natuurlijk een essentieel onderdeel is van de headset, dat is de kwailiteit van het geluid dat het systeem kan overdragen. Nu is het zo dat je meerdere mogelijkheden hebt om de headset te gebruiken op verschillende devices. Daarom zit er ook een groot verschil in output van het geluid. Sluit je hem aan op je Ipod of telefoon, dan zul je het moeten doen met de standaard instellingen die Teufel voor je heeft voorgeprogrammeerd, dit is trouwens ook voor de PlayStation 4 en Xbox One van toepassing.

Ga je de headset op je PC gebruiken doormiddel van de USB kabel, dan zul je merken dat je in eerste instantie dezelfde instelling krijgt als met de 3,5 mm audio jack, maaaaaaaaaarr… Er is ook een driver te vinden voor de headset, deze krijg je echter niet op een disc meegeleverd, Gelukkig staat er op de laatste pagina in de handleiding een url waar je de driver zou kunnen downloaden, inderaad… zou kunnen downloaden. De url heeft namelijk een redirect en dus kom je bij de home page uit van Teufel. Dus mocht je de driver alsnog willen downloaden; Google is your friend!

Nadat we de driver hebben geinstalleerd krijgen we in een simpele UI te zien wat er allemaal mogelijk is dankzij het Teufel Audio Center. Dit begint met het instellen van de volume. Dit voor zowel de audio als de microfoon. Als we verder kijken dan zien we dat er ook kunnen kiezen uit verschillende presets. Ga je voor extra bass, movie, game of standaard, dit is allemaal mogelijk met 1 druk op de knop.

Daarnaast hebben we nog een aantal andere opties die handig zijn; Noise Cancelling (om geluiden van buitenaf niet te horen via de microfoon), Smart Volume (om de maximale volume van de headset te verhogen of te verlagen), Surround Max (switchen tussen 2.0 of 7.1 surround sound). Verder zien we ook nog grappige opties die niet echt toevoegen. Zo kun je de stemklank aanpassen (Magic Voice optie) en kun je de stem van een monster, cartoon, man of vrouw aannemen.

Pasvorm
Het is een flinke headset, niet alleen qua grote, maar ook qua gewicht. Dit verneem je dan ook als je de headset ophebt, het mag dan wel voor een groot gedeelte uit plastic bestaan, je merkt wel degelijk dat je de headset draagt. Verder is er ook altijd nog de druk de headset opbouwt tijdsens het dragen. Dit is dan ook altijd voor mij van doorslag. Elke keer blijf ik het zeggen dat het draagcomform zwaarder weegt dan al het andere dat een headset kan doen. Zonder een goede pasvorm draag je de headset namelijk niet en zul je hem eerder voor de show in huis hebben staan dan dat je er van kan genieten.

De CAGE scoort in mijn ogen dan ook gemiddeld op dit vlak. Dit komt niet alleen door het gewicht, maar door de bouw drukt de headset nogal op je hoofd. Dit heeft natuurlijk voordelen en nadelen. Het grootste voordeel is dat je helemaal afgesloten bent  van de buitenwereld, helemaal als je de volume knop op max zet.

Maar het zorgt er ook voor dat ik juist hierdoor naar een uurtje toch echt de headset afzet. Nu hoor ik mensen al zeggen dat een uur toch ook wel genoeg is. Vergeet alleen niet dat er sommige onderdelen zijn van games die nu eenmaal meer tijd van je vragen. Een simpele raid in diverse games kan makkelijk een uurtje of 4 tot 8 duren. Dan wil je geen last krijgen van je headset terwijl je lekker aan het gamen bent en aan het overleggen bent met je team hoe je de volgende baas gaat aanpakken.

Multifunctie
De Teufel Cage is niet alleen maar een headset, het wordt ingezet als een multifunctionele headset. Want naast het aansluiten op je PC en genieten van je 7.1 surround sound kun je er ook voor kiezen om je headset via een simpele 3,5 mm audio jack aan te sluiten op onder andere je PlayStation 4 of Xbox One. Dat is niet alleen maar om te genieten van je game geluiden of om lekker in de party te kunnen chillen met vrienden. Nee, dankzij de multifunctie knop heb je nu de mogelijkheid om tussen bijvoobeeld Spotify en je telefoongesprek te kunnen switchen.

Het is dus een uitkomst als het gaat om de audio te regelen tussen verschillende bronnen. Hierbij bedoel ik je telefoongesprekken, spotify of gesproken WhatsApp berichten. Voor de PC is de Mulitfunctie een minder toegevoegde waarde, want als ik Spofity wil stoppen, dan heb ik daar een knop voor op mijn keyboard, wil ik het geluid uitzetten, dan heb ik daar ook een knop voor. Het voordeel zal hem dan ook met name in de mobiele apparaten zitten.

Ook lampjes
Iets wat we ook terug zien in de Teufel dat zijn de LED’s die in de oorkappen zijn verwerkt. Het lijkt op de bekende Chroma van Razer, maar hier is het alleen maar een rode kleur die de headset afgeeft. Iets rustgevender, maar niet echt iets wat een meerwaarde heeft als je naar de funties kijken. Maar onder het mom van ‘het oog wil ook wat’ ziet het er leuk uit. Gelukkig is hier voor donker rood gekozen en niet voor de chroma. Deze kleur past namelijk goed bij de headset.

Review - Teufel CAGE
De CAGE is een headset die de regels van de headsets zal gaan veranderen. Hierbij kunnen wij alleen denken aan de mogelijk die de headset met zich meebrengt als het aankomt op aansluitingen en functies. Verder doet de headset wat hij moet doen, goed functioneren als hoofdtelefoon. De CAGE is het een solide, stoere headset met een flinke prijskaart(€169,-)
Verdict7.1
+ Punten
  • Multiefunctioneel
  • Goede speakers
- Punten
  • Zit redelijk strak op je hoofd
  • Prijs
7.1Verdict