Ingezonden items zijn bij 365Gaming altijd welkom, omdat ze ons een kijkje geven achter de schermen bij onze lezers en game vrienden. Een mening, visie, ervaring of verhaal vanuit een ander perspectief dan de leden uit de crew. De gemene deler tussen de ingezonden stukken en de eigen stukken is de passie voor een game/film/uitgever/franchise.

Het stuk dat deze keer gedeeld wordt komt in 5 delen en zal ook in 5 losse delen gepost worden de komende tijd. In dit 5-delige verhaal neem Agent Haronah ons mee in de wereld van Ingress. Een game waarbij de spelers naar buiten gaan om te gamen, en waarbij de virtuele wereld en het spel volledig integreren met alles om ons heen.


Part 1 – The Choice

Een smal straatje in de stad. Het is donker en koud. Alle portals om me heen zijn blauw. Hack, destroy, capture en mods plaatsen. Een ritme dat zich keer op keer herhaalt. Langzaam worden meer en meer stipjes op het kaartje op mijn scherm groen. Hack, destroy, capture. Groen. Grijs. Blauw. Blauw!?

Er is iemand in de buurt. Een Resistance speler, een tegenstander. Binnen 40 meter afstand.

Sta ik bij een speler voor de deur? Of staat er iemand achter mij? Ik kijk op van mijn scherm. Hij ziet mij waarschijnlijk, en zie niemand. Ik laat de portal voor wat het is en loop 50 meter door. Groen. Melding:” Uw portal wordt aangevallen door Agent X”. Blauw. Ah, iemand volgt me. Het onbestemde gevoel bekeken te worden. Ik kijk weer om me heen. Geen kip te zien.

De eerste keuze in het spel. Kies je voor Blauw, de Resistance, met als bijnaam de Smurfen, of kies je voor Groen, de Enlightened, met als bijnaam de Kikkers?

This world around you is not what it seems. Our future is at stake, and you must choose a side. A mysterious energy has been unearthed by a team of scientists in Europe. The origin and purpose of this force is unknown, but some researchers believe it is influencing the way we think. We must control it or it will control us.
The Enlightened seek to embrace the power that this energy may bestow upon us.
The Resistance struggle to defend, and protect what’s left of our humanity.

En dan: The Choice. Met een duidelijke waarschuwing: Choose carefully. This choice is final.

The Resistance: seek to battle the forces that are attempting to use Exotic Matter to enslave humanity.
The Enlightened: seek to harness the power of Exotic Matter to evolve mankind to a higher level.

Deze vraag is zo slim gesteld, dat de keuze voor Enlightened of Resistance heel basaal wordt. Het raakt iets dat diep in ons zit en appelleert aan wie we denken te zijn. Zie je wat van buiten komt als vijand of verrijking? Bestrijd je het of omarm je het? Conservatief of liberaal? Voor mij was er geen seconde twijfel: groen. Wie bij blauw hoort, is echt een ander type mens. De keuze die gesteld wordt is zo fundamenteel, dat het vanaf level 1 je blikveld bepaalt: Blauw denkt anders, blauw is anders, blauw is de tegenstander!

Ingress is een Augmented Reality Game (ARG). Bovenop de werkelijke wereld is een virtuele wereld gecreëerd. Delen van de stad, van het land, van de wereld zijn blauw en delen zijn groen. Portals, unieke locaties zoals bijzondere panden of kunstobjecten, zijn neutraal of behoren bij de ene of de andere factie. Door portals te claimen en met links te verbinden creëer je groene of blauwe velden.

Het spel is het beste te vergelijken met een combinatie van Landjepik en Vlaggenroof, maar dan met behulp van je mobiel en in de echte wereld. Een spel waarbij je als agent naar buiten moet, de straat op. Door parkjes heen, straten, steegjes, en verlaten rangeerterreinen op. De jacht op portals leidt je naar bestemmingen waar je normaal niet komt en je ontdekt bijzondere plaatsen of kunstobjecten waar je al 100 keer langsgelopen bent, maar die je nooit echt zag.

Ingress is daarnaast ook een Massive Multiplayer Online Role Playing Game (MMORPG). Echte spelers dus; echte mensen, die de rol van Enlightened agent of Resistance agent spelen. Wereldwijd vele miljoenen; dagelijks op pad om dominantie te verkrijgen in een stad of werelddeel. 24×7 en 365 dagen per jaar. De acties van deze echte mensen beïnvloeden de storyline van Ingress. Zo zal Agent X, die mijn portal blauw maakte, hier ook een miniem en volkomen onherkenbaar radartje in zijn. Net zoals ik dat ben.

Ik loop door, op naar de volgende portal. Wie is het? Die gedaante in de verte wellicht? Of is dat iemand die gewoon een vriend staat te appen waar ze zullen afspreken? Waarom verbergt hij zich in het donker? Is het echt zo’n mafkees die denkt dat alles van buiten komt eng is? Vast.

Enlightened is mijn keuze. Mijn factie. Ik loop een stuk terug om de portal weer groen te maken. “Mijn” portal. In elk geval voor de komende minuut.


Ingress is een ARG/MMORPG dat door miljoenen mensen wereldwijd gespeeld wordt met behulp van Google Maps en een smartphone met GPS. Het Niantic Project is een geheime onderneming die wordt geleid door de NIA (National Intelligence Agency). Het Niantic Project onderzoekt en bestudeert een nieuwe energievorm, Exotic Matter of XM, die op onze planeet is achtergelaten door aliens: de Shapers.

Een groep mensen is van mening dat de Shapers met deze energie de gehele mensheid naar een hoger niveau willen brengen: het groene Enlightened (ENL). Een andere groep mensen, het blauwe Resistance (RES), is ervan overtuigd dat de Shapers van plan zijn de mensheid over te nemen en te domineren. Enlightened en Resistance spelers worden Agents genoemd en strijden tegen elkaar door portals te claimen, te verdedigen, en te linken tot blauwe of groene velden. Een veld omvat een aantal inwoners, ofwel gecontroleerde Mind Units. Er is een website beschikbaar met Ingress kaarten waar je het speelgebied kan bekijken, Intelmaps.

Er zijn 16 spelerslevels en om te levelen moet je Action Points (AP) verdienen en badges halen. haronah is een lvl 12 Enlightened agent uit Noord Holland. De naam Agent X is niet gekoppeld aan een specifieke speler.